> Zdravý receptár na jesenné mesiace
Zdravý receptár na jesenné mesiace

Šaláty chutia predovšetkým v lete, zatiaľ čo na jeseň už sa na stôl pýtajú skôr jedlá, ktoré zahrejú? Vôbec to však nemusí byť pravidlom, pretože práve šalát je skvelým zdrojom čerstvej zeleniny či ovocia, ktoré nemusí prechádzať tepelnou úpravou a nestráca tým pádom nič z bohatstva, ktoré ukrýva. A tieto živiny predsa potrebujeme celoročne, na jeseň snáď ešte o čosi viac, aby sme si posilnili imunitu a predišli tak nepríjemným vírusom.


Prečo tento úvod? Pretože vám prinášame recepty na jesenné šaláty, plné sezónnych surovín, ktorých je aj u vás doma isto viac, než dosť. Ktorý si teda pripravíte?

To, čo všetky tieto šaláty spája, je absolútna jednoduchosť a rýchlosť ich prípravy. Vyhli sme sa zbytočne komplikovaným receptom, veď len málokomu by sa chcelo stráviť pri sporáku pol dňa, ak má byť na jeho konci práve… šalát. Recepty sú vhodné na prípravu štyroch porcií. Inšpirujte sa našimi tipmi a uchovajte si zdravie aj v tomto období!

Šalát z čakanky

Budete potrebovať: 4 malé strúčiky čakanky, 3 mandarínky, 2 PL orechového oleja (alebo tekvicového oleja), šťavu z jedného citróna, soľ, lyžičku vínneho octu, šupku z pomaranča, trochu mandarínkovej šťavy (nemusí byť). Čakanku pokrájajte na rezance, mandarínky ošúpte a rozdeľte na mesiačiky. Pripravte si marinádu zmiešaním vínneho octu, soli, orechového oleja, kôry z pomaranča a mandarínkovej šťavy. Zalejte čakanku s mandarínkami a všetko dôkladne zmiešajte.

Šalát z kapusty

Budete potrebovať: 350 g bielej kapusty, zelenú papriku, červenú papriku, rascu, bylinkovú soľ, jablčný ocot, slnečnicový olej

Zeleninu nakrájajte na tenké prúžky. Kapustu premiešajte s bylinkovou soľou a rascou a nechajte postáť 15 až 30 minút. Nakoniec ku kapuste pridajte aj papriku a zalejte zmesou octu, oleja a bylinkovej soli.

Šalát z mrkvy

Budete potrebovať: 500 g mrkvy, 2 pomaranče, šťavu z jedného citróna, med, štipku škorice, trochu oleja

Mrkvu postrúhajte nahrubo, pomaranče ošúpte, rozdeľte na mesiačiky a každý ešte prekrojte napoly. Zmiešajte s ostatnými prísadami.

Šalát z pšeničných klíčkov

Budete potrebovať: hrnček naklíčených pšeničných zŕn (môže byť aj naklíčená mungo fazuľa), 50 g žeruchy, 2 PL tvarohu, bylinkovú soľ

Všetko dobre vymiešajte v miske a už si len užívajte chuťovo vynikajúce jedlo, plné vitamínu C, ideálne s celozrnným pečivom!

Šalát zo zeleru

Budete potrebovať: 50 g nahrubo nastrúhaného zeleru, 2 – 3 PL klíčkov (z pšenice alebo mungo fazule), 1 PL hustej kyslej smotany, 1 ČL olivového oleja, 1 PL bieleho jogurtu alebo mlieka, 1 PL posekaných čerstvých bylín, bylinkovú soľ (väčšiu štipku).

Zeler a klíčky vložte do misky a zalejte marinádou, pripravenou z ostatných ingrediencií. Všetko dobre premiešajte.


SK2212128256

—————
Téma: Newsletter Klubu Bechterevikov I Newsletter KBch 2022

Ďalšie články

Reumatické ochorenia patria medzi najrozšírenejšie na svete. Trpí nimi vyše 103 mil. Európanov. Na Slovensku sa odhaduje, že je to 45 – 50 tisíc pacientov. Spomedzi množstva rôznych reumatických diagnóz napr. reumatoidnú artritídu (RA) má až 26-tisíc dospelých ľudí, a každý...
Blížime sa ku koncu 2024 a v mene Ligy proti reumatizmu a Klubu Kĺbik vám predstavujeme projekt Reťazenie dobra a pomoci.
Liga proti reumatizmu na Slovensku ku Svetovému dňu reumatizmu 2024 aj v tomto roku pripravila edukačný, športový aj osvetový program.