> Porozprávajme sa o imunite, ale nielen o nej…
Porozprávajme sa o imunite, ale nielen o nej…
MUDr. Daniela Tkáčová
Reumatologická ambulancia Reumamed Poprad, s.r.o.

Pacientov s diagnózou ankylozujúcej spondylitídy v našej reumatologickej ambulancii aktuálne počas pandémie trápia otázky týkajúce sa imunity. Často sa pýtajú: „Ako zistím, že mám oslabenú imunitu?“, alebo napríklad: „Čo vplýva na moju imunitu? Ako ju môžem posilniť?“


Je úplne prirodzené, že cítite obavy. Aj úplne zdraví ľudia ich v súčasnosti pociťujú. Ale tým, že máte reumatické ochorenie, máte tak trochu aj výhodu. Ste silnejší, bolesť Vás len tak nezaskočí a ste disciplinovaní, Vaša choroba Vás to naučila…

Imunita je základ. Nie len teraz v čase pandémie Covid-19. Chráni nás aj proti chrípke, iným vírusom, baktériám, plesniam, dokonca aj proti rakovinovým ochoreniam. Imunita je čosi ako brnenie pre rytiera v boji. A v tom boji prichádzajú útoky z každej strany. Stačí aj malé poškodenie tohto brnenia a vírus vnikne do nášho organizmu…



Čo spôsobuje oslabenie imunity?  


Existujú ľudia, ktorí ju majú oslabenú od narodenia, lebo sa im plne nevyvinula. Oslabená je tiež u starších ľudí a u ľudí so závažnými ochoreniami. U reumatika sa imunita dokonca obráti proti vlastnému telu a vyvoláva autoimunitné ochorenie.

Imunitu oslabuje aj náš životný štýl. Nedostatok pohybu, spánku, znečistenie životného prostredia, a čo je zo všetkého najhoršie, stres. Obezita, fajčenie, alkohol, drogy… Následkami zníženej imunity býva únava, zvýšený výskyt vírusových, bakteriálnych, plesňových ochorení, môže vzniknúť aj nádorové ochorenie. 



Ako sa mám starať o svoju imunitu?  


Základom je zdravá strava. Pestrá strava zabezpečí organizmu dostatok vitamínov a minerálov. V zime, keď organizmus nemá dostatok vitamínov v strave, pomôžeme si vitamínovými doplnkami. Samozrejme, nezabúdajme na pitný režim.

Ďalšia jednoduchá rada znie: Hýbte sa! Pohyb pomáha nielen zmierniť Vašu rannú stuhnutosť, zlepšiť hybnosť Vašich kĺbov, ale má aj pozitívny vplyv na Váš imunitný systém. Pohyb zlepší Vašu náladu a taktiež spánok. 

U pacienta s ankylozujúcou spondylitídou je pohyb jedným zo základných pilierov liečby. Ak zistím u pacienta toto ochorenie, úplne prvé, čo urobím je, že mu podám kartičku s jednoduchými cvikmi a poviem: „Cvičte aspoň 10 minút denne a zmení to Váš život!“ 

Relaxujte! Nájdite si čas na relaxáciu každý deň. V dnešnej dobe na to veľa ľudí zabúda. Vy reumatici viete, že nie každý deň je dobrý, niekedy prídu bolesti, stuhnutosť, a preto nemusíte všetko stihnúť naraz. Rozdeľte si povinnosti, nesnažte sa silou mocou stihnúť všetko rýchlo. Verte, nič Vám neutečie…

Čoraz častejšie sa pýtate na otužovanie. Naša imunita otužovanie miluje. Treba mať však odvahu. Začínajte postupne a určite iba v štádiu, keď je Vaša reuma v remisii, to znamená pod kontrolou a stabilizovaná. Pri každom sprchovaní postupne znižujte teplotu vody. Účinky nastupujú hneď, zaplaví Vás úžasný pocit sviežosti. Otužovanie pomáha budovať imunitu, dokonca zmierňuje bolesti, bojuje proti stresu. 

Možno ste už uvažovali, že by ste vyskúšali kryokomoru. Pred pobytom v kryokomore absolvujete lekárske vyšetrenie, pri ktorom Vám odmerajú krvný tlak a povypytujú sa na Váš zdravotný stav. V kryokomore pôsobí extrémny chlad – mínus stodvadsať stupňov Celzia a pobyt trvá dve až tri minúty. Pacienti s kĺbovými zápalovými ochoreniami, ktorí absolvovali 8 až 10 terapií, dokázali znížiť spotrebu liekov a pocítili dlhodobú úľavu od bolestí. Tento efekt býva najvýraznejší práve u pacientov s ankylozujúcou spondylitídou. 

Ak nie ste práve „ľadový medveď“, vyskúšajte saunovanie. Opäť pripomínam, že Vaše reumatické ochorenie musí byť v čase saunovania pod kontrolou a stabilizované. Ak máte práve opuchnutý kĺb, do sauny nesmiete! Sauna dokáže úžasne naštartovať Váš imunitný systém, redukuje bolesť, pôsobí relaxačne, zlepšuje spánok a odstraňuje stres.

Stres vplýva na naše duševné zdravie. Môžeme pociťovať nervozitu, psychické napätie. Reumatické ochorenie Vás môže potrápiť a vplývať tak na Váš život. Váš imunitný systém potrebuje, aby ste boli „v pohode“. Sústreďte sa na dobré, pozitívne veci vo svojom živote. Určite máte vo svojom živote niečo, čo Vám robí radosť, alebo niekoho, o koho sa môžete oprieť. Hovorte o svojich pocitoch. Tešte sa z maličkostí. Ak sa cítite neisto, hovorte o tom, ak cítite smútok, hovorte o tom, ak sa máte radosť, užívajte si tie chvíle naplno! 

Váš život nie je iba o reume, je veľa vecí, ktoré treba zažiť, spoznať a precítiť. Otvorte svoje srdce, nadchnite sa pre niečo nové, nájdite si nový koníček, choďte von, a čo najčastejšie na čerstvý vzduch do prírody. 

Vedieť ako akceptovať chronické ochorenie nie je jednoduché. Prinieslo Vám do života veľa zmien, pýtate sa: „Prečo práve ja?“ Je to veľmi častá otázka pacientov pri zistení diagnózy. Vtedy obvykle poviem: „To, že máte reumu, zmeniť neviem, taktiež ju nedokážem celkom vyliečiť, je to ochorenie na celý život. Viem Vám však pomôcť, ako ju akceptovať, prijať, vnímať a ovplyvniť tak, aby to Vaše „spolužitie“ s reumou bolo čo najmenej náročné.“ 

Často ochorením najviac zasiahnutí pacienti sú jednými z tých najtrpezlivejších a najvyrovnanejších. Mnohí dosiahli vnútornú vyrovnanosť a bojujú naozaj obdivuhodne. 

Nevzdávajte sa, život prináša aj pekné momenty, inšpirácie, prídu aj lepšie chvíle, naučte sa hľadať nové cesty… Avšak ak už je smútok alebo úzkosť nezvládnuteľná, nie je hanbou vyhľadať odbornú pomoc. Vzájomný vzťah imunity a psychiky je zložitý a dlhodobá depresia dokáže náš imunitný systém rozvrátiť. Intenzita depresie dokonca vplýva na silu zápalu pri Vašom ochorení. Preto pri zistení príznakov depresie navrhujem pacientom návštevu psychológa alebo psychiatra. V spolupráci sa potom snažíme prinavrátiť Vašu vnútornú pohodu. 

V mojej ambulancii som si všimla, že pacienti, ktorí majú domáce zvieratko, sa cítia oveľa lepšie. Čistá láska domáceho zvieratka má liečivé účinky! Prítomnosť zvieratka znamená zvýšený pohyb, prelomenie samoty a izolácie, ktorú žiaľ reuma niekedy prináša.



Žijeme v dobe, ktorá vôbec nie je jednoduchá, a to ani pre úplne zdravých ľudí. Pri reume sa imunita vzbúri proti vlastným štruktúram organizmu. Ako ju teda dostaneme pod kontrolu?


U pacienta začíname terapeutický proces klasickou liečbou. Ak tá nie je úspešná, je tu biologická liečba – moderná a efektívna. Táto blokuje aktivitu zápalu, cielene, na molekulárnej úrovni. Tým sa zastaví aktivita reumatického ochorenia, ktoré takto dostávame pod kontrolu. Redukujeme bolesť, opuchy kĺbov, zlepšujeme kvalitu života. Dávame pacientovi „novú šancu“.

Pacienti sa často pýtajú na bezpečnosť biologickej liečby v súvislosti s imunitou. Biologické lieky podliehajú prísnym požiadavkám na ich bezpečnosť. Pacientovi je v pravidelných intervaloch vykonávaný odber krvi a taktiež vykonávaná pravidelná klinická kontrola lekárom – špecialistom. Pri správnom nastavení liečby a dodržiavaní pokynov svojho lekára sa o svoju bezpečnosť nemusíte obávať. Biologická liečba kontrolou imunity (aby imunita nebojovala proti vlastným štruktúram organizmu) môže spôsobiť vyššie riziko vzniku infekcie, preto sa uistite, že ľudia, s ktorými ste v kontakte, sú zdraví, buďte opatrní a dodržiavajte aktuálne protipandemické opatrenia. 



V čase pandémie stúpla popularita voľnopredajných vitamínových alebo bylinkových preparátov. 


O užívaní konkrétnych preparátov sa poraďte vždy so svojím lekárom, ktorý Vám liečbu predpísal. Akúkoľvek neistotu, ktorú v súvislosti s užívaním biologickej liečby cítite, prediskutujte so svojím ošetrujúcim lekárom. Výživové doplnky dopĺňajú našu prirodzenú stravu a tým posilňujú náš imunitný systém. Dlhodobé štúdie potvrdili potrebu užívania vitamínu D, zinku, selénu, vhodný je vitamín C. 

Pacientom zvyknem pripomínať význam omega-3-mastných kyselín, ktoré nachádzame v strave z morských živočíchov. Zlepšujú stav nielen pri reumatických, ale aj srdcovocievnych ochoreniach, dokonca pôsobia preventívne proti vzniku rakoviny. Útočia na zápal, zlepšujú imunitu.

Probiotiká určite poznáte. Stimulujú prirodzenú imunitu, pomáhajú rovnováhe imunitného systému, spomaľujú starnutie. Nájdeme ich napríklad v bryndzi, kyslej kapuste…

Príroda je ten najsilnejší liečiteľ. Predstavte si napríklad také more. Vedeli ste, že obsahuje 84 dôležitých prvkov, stopové látky, je zdrojom vápnika, zinku, selénu, vitamínov? Na liečbu sa využíva morská soľ, more bojuje proti nespavosti a depresii, posilňuje imunitný systém. Ak v tejto dobe nemáte odvahu cestovať, vyskúšajte liečebné zariadenie zaoberajúce sa thalassoterapiou – liečbou morskou vodou.

Na Slovensku máme množstvo kvalitných kúpeľných zariadení, ktoré Vám dodajú chuť do života. Neváhajte a aspoň raz do roka si doprajte kúpeľnú starostlivosť. Informujte sa u svojho ošetrujúceho lekára, prípadne vo svojej zdravotnej poisťovni, v akom rozsahu na ňu máte nárok. Moja skúsenosť je taká, že pacienti, ktorým sa najprv do kúpeľov vôbec nechcelo ísť, sa do kúpeľov teraz každý rok tešia. Energia, ktorú tam načerpali im pomáha počas celého roka.

Chráňte svoje zdravie, starajte sa o svoju dušu a myslite na to, že nie je všetko iba o reume, život je krásny!

—————
Téma: Newsletter Klubu Bechterevikov I Newsletter KBch 2021

Ďalšie články

Reumatické ochorenia patria medzi najrozšírenejšie na svete. Trpí nimi vyše 103 mil. Európanov. Na Slovensku sa odhaduje, že je to 45 – 50 tisíc pacientov. Spomedzi množstva rôznych reumatických diagnóz napr. reumatoidnú artritídu (RA) má až 26-tisíc dospelých ľudí, a každý...
Reumatologicko-rehabilitačné centrum, spol. s r.o. Hlohovec pod záštitou SLK  Vás pozývajú na KURZ – XVII. ročník OSTEOPORÓZA – KOMPLEX LIEČBY – KINEZIOTERAPIA A PROBLEMATIKA PANVOVÉHO DNA (komplex prednášok o osteoporóze, nácvik cvičenia svalstva...
Volám sa Lucia Hľadajová, mám 29 rokov a pochádzam z malebnej dedinky Michalová, ktorá leží v náručí Nízkych Tatier.