Odporúčané potraviny | Neodporúča sa | |
Chlieb, pečivo a prílohy (max 2 porcie denne) | Celozrnný chlieb – preferovaný druh zrna: špalda; Ovsené vločky, müsli bez cukru; Amarant, quinoa; Celozrnné cestoviny, celozrnná ryža | Biely chlieb, toastový chlieb, croissanty, chrumkavý chlieb, sucháre, pšeničné a mliečne rožky, praclíky; Rezance z tvrdej pšenice, lúpaná ryža, hranolky, krokety, zemiaková kaša, palacinky, zemiakové placky |
Dezerty a chrumky (max. 1 malá hrsť denne!) | Občas 70% tmavá čokoláda | Sladkosti, sladké pečivo, sladké mliečne výrobky, zmrzlina, čipsy, slané sušienky |
Ovocie (1 – 2 porcie za deň) | Jablko, marhule, marhule, černice, jahody (čerstvé), grapefruity, čučoriedky, maliny, ríbezle, višne, kivi, nektárinka, papája, pomaranč, slivky, broskyne, egreše, vodný melón, slivky; Avokádo; s mierou: banán, hrozno, čerešňa, ananás, mango, medový melón a hruška | Konzervované ovocné konzervy, kandizované sušené ovocie a ovocné pyré |
Zelenina (3 porcie za deň) | všetky druhy šalátu, hlávkový šalát, púpava, listy červenej repy, portulaka lekárska, kaleráb, mrkvová zelenina v smoothies, fazuľa, sója, šošovica, hrášok, mrkva, uhorka, fenikel, artičoky, špenát, cuketa, všetky druhy kapusty, reďkovky, špargľa, kyslá kapusta, cibuľa, cesnak a všetky druhy šampiňónov; s mierou: mrazená zelenina na masle alebo smotane, nočné rastliny ako paradajky, baklažán, zelená paprika *) | |
Oriešky a semienka (cca. 20 g na deň) | Mandle, vlašské orechy, lieskové orechy, kešu, makadamiové orechy, píniové oriešky, tekvicové semená a slnečnicové semená | Arašidy a solené orechy |
Tuky a oleje (asi 2 lyžice / deň) | olivový olej, repkový olej, orechový olej; Lisované pri nedostatku svetla, tepla a kyslíka: ľanový olej a olej z pšeničných klíčkov | bravčová a husacia masť, palmový tuk, majonéza |
Ryby a morské plody (2 porcie / týždeň) | Úhor, pstruh, halibut, sleď, treska, kapor, losos, makrela, sardinky / sardely, platesa, morský jazyk, kalkan veľký, tuniak, mäkkýše, ako sú raky, krevety, morský rak, krevety | ryby v majonéze alebo nakladaná, obalovaná ryba |
Klobásy a mäso (max. 1 – 2 porcie / týždeň, celková hmotnosť 100 g) | Morčacie prsia, kuracie mäso; Hovädzie, teľacie a divinové filé (max. 1 x týždenne) | Všetky ostatné klobásové výrobky, zvyčajne bravčové (kvôli vysokému obsahu kyseliny arachidónovej) – údené, varené, grilované, vyprážané alebo klobásové; obaľované mäso |
Vajcia, mlieko a mliečne výrobky, syry | Surové vajcia (max. 2 týždenne); V meraniach (do 300 ml denne): mlieko 1,5% tuku, cmar, tvaroh do 20% tuku, prírodný jogurt 1,5% tuku Menej často: Syr do 45% tuku, polotvrdý syr, mäkký syr, feta, mozzarella, syr Harz, zrnitý krémový syr; kyslá smotana | puding z crème fraîche, ryžový puding, ovocný jogurt, ovocný tvaroh, kakaové prípravky, ovocné cmar |
Nápoje (2-3 litre / deň) | voda, nesladený čaj – najmä zelený, púpavový alebo žihľavový čaj; až tri šálky kávy bez mlieka; Ryžové, ovsené a mandľové mlieko ako náhrada mlieka Minerálna voda, korenie, kurkuma a olej tvoria chutný nápoj, ktorý zmierňuje zápal. Môže sa tiež použiť ako omáčka k jedlám. | Sójové mlieko, ovocné džúsy, nealkoholické nápoje, miešané mliečne nápoje (pozri nižšie), alkohol |
—————
Téma: Newsletter Klubu Bechterevikov I Newsletter KBch 2021 I Strava