> Odporúčané stravovanie pri Morbus Bechterev
Odporúčané stravovanie pri Morbus Bechterev
 Odporúčané potravinyNeodporúča sa

Chlieb, pečivo a prílohy

(max 2 porcie denne)
Celozrnný chlieb – preferovaný druh zrna: špalda;
Ovsené vločky, müsli bez cukru; Amarant, quinoa;
Celozrnné cestoviny, celozrnná ryža
Biely chlieb, toastový chlieb, croissanty, chrumkavý chlieb, sucháre, pšeničné a mliečne rožky, praclíky; Rezance z tvrdej pšenice, lúpaná ryža, hranolky, krokety, zemiaková kaša, palacinky, zemiakové placky
 

Dezerty a chrumky

(max. 1 malá hrsť denne!)
Občas 70% tmavá čokoládaSladkosti, sladké pečivo,
sladké mliečne výrobky,
zmrzlina, čipsy, slané sušienky

Ovocie

(1 – 2 porcie za  deň)
Jablko, marhule, marhule, černice, jahody (čerstvé), grapefruity, čučoriedky, maliny, ríbezle, višne, kivi, nektárinka, papája, pomaranč, slivky, broskyne, egreše, vodný melón, slivky; Avokádo;
s mierou: banán, hrozno, čerešňa, ananás, mango, medový melón a hruška
Konzervované ovocné konzervy, kandizované sušené ovocie a ovocné pyré

Zelenina

(3 porcie za deň)
všetky druhy šalátu, hlávkový šalát, púpava, listy červenej repy, portulaka lekárska, kaleráb, mrkvová zelenina v smoothies, fazuľa, sója, šošovica, hrášok, mrkva, uhorka, fenikel, artičoky, špenát, cuketa, všetky druhy kapusty, reďkovky, špargľa, kyslá kapusta, cibuľa, cesnak a všetky druhy šampiňónov; s mierou: mrazená zelenina na masle alebo smotane, nočné rastliny ako paradajky, baklažán, zelená paprika *) 

Oriešky a semienka

(cca. 20 g na deň)
Mandle, vlašské orechy, lieskové orechy, kešu, makadamiové orechy, píniové oriešky, tekvicové semená a slnečnicové semenáArašidy a solené orechy

Tuky a oleje

(asi 2 lyžice / deň)
olivový olej, repkový olej, orechový olej; Lisované pri nedostatku svetla, tepla a kyslíka: ľanový olej a olej z pšeničných klíčkovbravčová a husacia masť, palmový tuk, majonéza

Ryby a morské plody

(2 porcie / týždeň)
Úhor, pstruh, halibut, sleď, treska, kapor, losos, makrela, sardinky / sardely, platesa, morský jazyk, kalkan veľký, tuniak, mäkkýše, ako sú raky, krevety, morský rak, krevetyryby v majonéze alebo nakladaná, obalovaná ryba

Klobásy a mäso

(max. 1 – 2 porcie / týždeň, celková hmotnosť 100 g)
Morčacie prsia, kuracie mäso;
Hovädzie, teľacie a divinové filé (max. 1 x týždenne)
Všetky ostatné klobásové výrobky, zvyčajne bravčové (kvôli vysokému obsahu kyseliny arachidónovej) – údené, varené, grilované, vyprážané alebo klobásové; obaľované mäso

Vajcia, mlieko a mliečne výrobky, syry
Surové vajcia (max. 2 týždenne);
V meraniach (do 300 ml denne):
mlieko 1,5% tuku, cmar, tvaroh do 20% tuku, prírodný jogurt 1,5% tuku
Menej často:
Syr do 45% tuku, polotvrdý syr, mäkký syr, feta, mozzarella, syr Harz, zrnitý krémový syr; kyslá smotana
puding z crème fraîche, ryžový puding, ovocný jogurt, ovocný tvaroh, kakaové prípravky, ovocné cmar

Nápoje

(2-3 litre / deň) 
voda, nesladený čaj – najmä zelený, púpavový alebo žihľavový čaj; až tri šálky kávy bez mlieka; Ryžové, ovsené a mandľové mlieko ako náhrada mlieka
Minerálna voda, korenie, kurkuma a olej tvoria chutný nápoj, ktorý zmierňuje zápal. Môže sa tiež použiť ako omáčka k jedlám.
Sójové mlieko, ovocné džúsy, nealkoholické nápoje, miešané mliečne nápoje (pozri nižšie), alkohol

—————
Téma: Newsletter Klubu Bechterevikov I Newsletter KBch 2021 I Strava

Ďalšie články

Reumatické ochorenia patria medzi najrozšírenejšie na svete. Trpí nimi vyše 103 mil. Európanov. Na Slovensku sa odhaduje, že je to 45 – 50 tisíc pacientov. Spomedzi množstva rôznych reumatických diagnóz napr. reumatoidnú artritídu (RA) má až 26-tisíc dospelých ľudí, a každý...
Blížime sa ku koncu 2024 a v mene Ligy proti reumatizmu a Klubu Kĺbik vám predstavujeme projekt Reťazenie dobra a pomoci.
Liga proti reumatizmu na Slovensku ku Svetovému dňu reumatizmu 2024 aj v tomto roku pripravila edukačný, športový aj osvetový program.