> Svetovo sme oslávili SDR 2024
Svetovo sme oslávili SDR 2024

Liga proti reumatizmu na Slovensku ku Svetovému dňu reumatizmu 2024 aj v tomto roku pripravila edukačný, športový aj osvetový program.

V dňoch 11. – 13.10.2024 sa uskutočnil v Piešťanoch 2. Motivačno-vzdelávací kurz, súčasťou, ktorého bol program a podujatia Svetového dňa reumatizmu 2024 . Možnosť zúčastniť sa mali zástupcovia zo všetkých 14 miestnych pobočiek a 5 klubov LPRe na Slovensku. Záštitu nad Svetovým dňom reumatizmu 2024 prevzala prezidentka Slovenskej reumatologickej spoločnosti profesorka Želmíra Macejová.

Svetový deň reumatizmu aj v roku 2024 sme oslávili aktivitami, ktoré môžu zlepšiť život ľudí s reumatickým ochorením. Zvlášť venujeme pozornosť trom okruhom tém:

  1. Európskemu manifestu EULAR pre roky 2024 – 2029;
  2. upozorňujeme, že je stále málo reumatológov a reumatologických ambulancií na Slovensku
  3. podporujeme zmeny v procese prechodu mladých pacientov od detských reumatológov do starostlivosti reumatológov pre dospelých tzv. „transition care“.

Manifest EULAR 2024 – 2029 vyzýva na koordinovanú európsku reakciu na ochranu občanov z krajín Európy, systémov zdravotnej a sociálnej starostlivosti, ako aj hospodárstva pred vplyvom reumatických ochorení (RO). Jeho cieľom je poukázať na výskyt a závažnosť RMO, ktoré sú druhým najčastejším dôvodom návštevy lekára a vo väčšine krajín tvoria 10 – 20 % výkonov primárnej zdravotnej starostlivosti. Zároveň obsahuje odporúčania, ako zlepšiť bezpečnosť a ochranu zdravia na pracovisku a zabezpečiť, aby životné vyhliadky ľudí s RO boli diktované ich talentom a osobnými rozhodnutiami, a nie ich diagnózou; ponúka súbor opatrení týkajúcich sa kvality starostlivosti, výskumu a inovácií, ktoré sa musia vykonávať strategickým a koordinovaným spôsobom na európskej a vnútroštátnej úrovni; poukazuje aj na tvorbu stratégií v sociálnej oblasti, aby bolo možné dosiahnuť skutočný pokrok v zlepšovaní života ľudí s RO a maximalizovať ich prínos pre spoločnosť po všetkých stránkach.

Situácia v reumatológii nie je dobrá. Na celom Slovensku chýbajú reumatológovia, mnoho z tých aktuálnych je v dôchodkovom veku. Veríme, že aj naša iniciatíva „Oslov medika, aby si mal na staré kolená reumatológa!“ prispieva k tomu, že medici sa začínajú o tento odbor viac zaujímať. V našich silách nie je vyriešiť tento problém ani urobiť systémové opatrenia na zlepšenie, ale otvorili sme širokú diskusiu. Určite však pomohlo, že došlo k úprave – skráteniu dĺžky špecializovaného štúdia. Teraz sa ešte pracuje na zriadení druhého špecializačného pracoviska, kde môžu mladí lekári získať atestáciu.

Prechod mladých pacientov s chronickými ochoreniami z pediatrickej starostlivosti do starostlivosti lekárov pre dospelých je v súčasnosti „veľkou témou“ vo všetkých odboroch. Musíme si uvedomiť, že nejde o udalosť ale o proces, ktorý by sa mal začať v adolescencii a jeho výsledkom by mal byť vzdelaný, spolupracujúci, samostatný, zodpovedný a sebavedomý pacient, ktorý sa bez svojho rodiča nestratí vo svete dospelých a bude aj ďalej chodiť na kontroly k lekárom a užívať potrebné lieky. Dobrá starostlivosť o deti s RO sa jednoznačne vyplatí. Vďaka modernej, vysoko účinnej a bezpečnej liečbe už v súčasnosti prevažná väčšina detí s RO môže žiť plnohodnotný a produktívny život. A my v spolupráci s detskými reumatológmi chceme a budeme k transition care prispievať v Klube Kĺbik a v Lige proti reumatizmu na Slovensku.

V piatok popoludní sme mali Prednáškové popoludnie SDR 2024 s nasledujúcim programom:

Na úvod o pripravenom programe Svetového dňa reumatizmu 2024 poinformovala Ing. Petra Balážová, tajomníčka LPRe SR o Európskom manifeste EULAR 2024 – 2029, o jeho obsahu a cieľoch, ale hlavne, čo všetko sa LPRe SR už v tomto roku podarilo.

Predsedníčka LPRe SR PhDr. Jana Dobšovičová Černáková poslucháčov prednáškového popoludnia a účastníkov 2. Motivačno-vzdelávacieho kurzu podrobne poinformovala a pripravenom programe a podujatiach k Svetovému dňu reumatizmu 2024. A bolo toho naozaj veľa.

O reumatoidnej artritíde a osteoporóze a manažmente liečby podľa ostatného vestníka MZ SR nám pútavo prednášala MUDr. Elena Ďurišová, primárka Reumatologicko-rehabilitačného centra Hlohovec.

Plánované priority a aktivity AOPP na r. 2025 nám predstavila PhDr. Mária Lévyová, prezidentka AOPP. Následne o zapájaní AOPP do medzinárodných projektov informovala MUDr. Mgr. Elena Marušáková, MBA, viceprezidentka AOPP.  

Poslucháčov prednáškového popoludnia si veľmi rýchlo získal a upútal ich pozornosť MUDr. Marián Kaščák, PhD., gastroenterológ, Trenčína, keď začal prezentáciu o reumatických  ochoreniach a nešpecifických ochoreniach čriev.

V rámci spolupráce a podpore medzi pacientskymi OZ  nám predstavila projekt ODHALENÍ Bc. Daniela Fabianová zo Slovenskej myelómovej spoločnosti (SMyS). Boli to silné príbehy pacientov, ktoré inšpirujú.

Dlho očakávanou témou bola prezentácia Zuzany Miklíkovej, nutričnej terapeutky z NÚRCH Piešťany, ktorá nám porozprávala o najčastejších mýtoch vo výžive.

O postavení reumatických ochorení z pohľadu psychosomatickej medicíny prednášala Mgr. Lucia Hlístová, psychologička z NÚRCH Piešťany.

Mgr. Jaroslav Bečka účastníkov poinformoval o Celoslovenskom stretnutí reumawalkerov – Pohnime sa s reumou!, ktorý sa uskutočnil v sobotu popoludní.

Pre účastníkov boli pripravené propagačné materiály: knižky, brožúrky, informačné letáky a iné prekvapenia.

V piatok po večeri sme mali tradičné zoznamovacie stretnutie účastníkov 2. M-VK. Bolo to príjemné sledovať, ako krásne sa vedia jednotlivci predstaviť a k tomu oboznámiť o svojich aktivitách v rámci ich MP alebo klubu.

V sobotu dopoludnia sme mali praktickú hodinu jogovej terapie pre reumatikov na stoličke s Ing. Silviou Studenič Bobockou.

O krásu a zdravú pleť sa dámam postarali kozmerické poradkyne Katka, Andrejka a Saška z Mary Kay.

Pre veľkých aj malých kreatívnych tvorcov sme pripravili tvorivú dielňu MAĽOVANÉ KAMIENKOVO s Luckou a Robkom. Kamienky ručne nazbierali a doniesli až z Horehronu. Svoj kamienok si každý mohol vymaľovať a nechať na pamiatku, alebo ho darovať niekomu. Maľované kamienky majú rôzne využitie, napr. ako ťažítko v práci alebo ozdoba záhradky. No pre nás reumawalkerov je prvoradé rozniesť maľované kamienky a potešiť tak niekoho, kto ich tam nájde.

Popoludní sme mali Celoslovenské stretnutie REUMAwalkerov “Pohnime sa s reumou!” 2024 a inštruktážnu lekciu NW  s Luciou Turaz Okoličány. Potešila nás účasť hostí, zástupcov z klubov Slovenskej asociácie NW, ale aj verejnosti. Športové popoludnie sme venovali pocte nášmu spolupacientovi – memoriál Miroslava Chebana. Podujatia sa osobne zúčastnili aj pani Eva a Alexandra Slobodové, sestra a neter Miroslava Chebana. Nemohla chýbať ani obľúbená Mirkova pieseň – HRUŠKA. Športovú časť podujatia zahájili krátke príhovory vzácnych hostí:

  • Eva a Alexandra Slobodové zaspomínali na Mirka.
  • Lucia Turaz Okoličány, prezidentka SNWA a najlepšia inštruktorka NW na svete, ktorá je garantkou a podporovateľkou projektu „Pohnime sa s reumou!“ od úplného začiatku, od r. 2017.
  • Peter Jančovič, primátor mesta Piešťany, sa krátko pred podujatím ospravedlnil, ale poslal pozdrav.
  • MUDr. Dagmar Mičeková, reumatologička a veľká sympatizantka LPRe SR povzbudila reumatikov aj nereumatikov k zdravému pohybu.
  • Doc. MUDr.  Richard Imrich, lekár a vedec, ktorý bol aj riaditeľom NÚRCH, práve prišiel z reumatologického kongresu z Košíc a priniesol nádej, že tí mladí reumatológovia, ktorých stretol na kongrese sú nádejou pre reumatológiu na Slovensku.
  • Janka Žitňanská, je bývalá novinárka, poslankyňa parlamentu a europoslankyňa. Dlhodobo sa venuje témam, ktoré sa týkajú zdravotne znevýhodnených ľudí, aj nás reumatikov, lebo nás chodí na naše podujatia pravidelne podporiť svojou účasťou.
  • Veronika Veslárová, poslankyňa NR SR, už 15 rokov robí poradenstvo zdarma v oblasti práva, sociálneho zabezpečenia pre seniorov a zdravotne znevýhodnených. Je aj komunálnou poslankyňou 3. volebne obdobie. Je predsedníčkou sociálnej komisie, členkou výboru pre sociálne veci. Zaoberá sa zdravotne znevýhodnenými a seniormi. Navštevuje ich v rámci celého Slovenska.
  • Jana Dobšovičová Černáková, predsedníčka LPRe SR, poďakovala všetkým za účasť a partnerom podujatia za podporu.
  • Jaroslav Bečka, člen predsedníctva, propagátor a komisár NW pozval reumawalkerov na lekciu NW s Luciou Turaz Okoličany a následne na trať okolo Váhu.

Na trati okolo Váhu bolo krásne a riadne rušno. Walkeri kráčali ako o život.

….a rastú nám aj posily v najmladšej generácii walkerov Ninka a Sonička.

Večer sme vyhlásili výsledky súťaže KROK a udelili sme Novinársku poctu KROK 2023.

Slávnostne sme uviedli do života dve nové publikácie.

Zborník KROK 2022 – 2023 pokrstila MUDr. Elena Ďurišová.

Vyvrcholením večera bolo slávnostné uvedenie do života knižky Rozhovory o reume s…2.

V nedeľu sme mali spoločné zasadnutie Predsedníctva LPRe SR a zástupcov z MP/K.

Unavení ale spokojní sme sa popoludní rozlúčili. Už teraz sa tešíme na ďalšie podobné stretnutie.

Ďakujeme všetkým partnerom za podporu 2. M-VK a SDR 2024.

Jana Dobšovičová Černáková, predsedníčka LPRe SR

fotograf: Ladislav Novák

grafické návrhy, logá: Ing. Michal Finka

Ďalšie články

Reumatické ochorenia patria medzi najrozšírenejšie na svete. Trpí nimi vyše 103 mil. Európanov. Na Slovensku sa odhaduje, že je to 45 – 50 tisíc pacientov. Spomedzi množstva rôznych reumatických diagnóz napr. reumatoidnú artritídu (RA) má až 26-tisíc dospelých ľudí, a každý...
Správna životospráva pacientov s reumatickými ochoreniami bude témou Univerzity Reumy 3/24. Uskutoční sa online v utorok 29. októbra o 17. hod.
Liga proti reumatizmu SR a Klub Kĺbik v Piešťanoch 12. októbra 2024 vyhodnotili 16. ročník novinárskej súťaže a udelili Novinársku poctu KROK 2023. 
Tlačová správa SDR 2024 v Piešťanoch 10.10.2024