> Prípravy na jeseň a SDR 2024
Prípravy na jeseň a SDR 2024

Leto pomaly končí. Pre LPRe SR je to obdobie, kedy u nás vrcholia prípravy na jesenné kampane a program Svetového dňa reumatizmu (SDR) 2024. Postupne vám predstavíme všetko, čo pre vás pripravujeme.

Budú to aj informačnej kapane, ktoré podporia iniciatívu Európskeho manifestu EULAR 2024 – 2029.

Manifest EULAR 2024 – 2029 vyzýva na koordinovanú európsku reakciu na ochranu občanov z krajín Európy, systémov zdravotnej a sociálnej starostlivosti, ako aj hospodárstva pred vplyvom reumatických a muskuloskeletálnych ochorení (RMO). Manifest predstavili na kongrese EULAR 2024 vo Viedni, ako aj na ďalších podujatiach v európskych inštitúciách. Manifest vznikol vďaka spoločnému úsiliu EULAR-u a jeho členských organizácií a jeho cieľom je poukázať na výskyt a závažnosť RMO, ktoré sú druhým najčastejším dôvodom návštevy lekára a vo väčšine krajín tvoria 10 – 20 % výkonov primárnej zdravotnej starostlivosti.

Cieľom odporúčaní je komplexne riešiť problém, ktorý sa priamo alebo nepriamo dotkne prakticky každého občana EÚ počas jeho života. RMO postihujú ľudí všetkých vekových kategórií a môžu mať veľký vplyv na fyzické alebo psychické zdravie, ako aj na ekonomickú a sociálnu oblasť.

Prečítajte si znenie Európskeho manifestu EULAR 2024 – 2029

Európska aliancia reumatologických združení (EULAR) vyzýva k riešeniu neviditeľných chorôb/RMO

Neviditeľné choroby! Taký prívlastok sa pripisuje reumatickým a muskuloskeletálnym ochoreniam (RMO). Povedomie o nich a ich dopadoch v Európe je totiž veľmi nízke. Sú pritom druhým najčastejším dôvodom na návštevu lekára. Európska aliancia reumatologických združení (EULAR) preto vyzýva Európsku úniu a národné vlády, aby sa začali seriózne zaoberať týmito ochoreniami.

Existuje viac ako 200 druhov reumatických a muskuloskeletálnych ochorení (RMO), medzi ktoré patrí napríklad aj osteoartróza či osteoporóza. Postihujú približne 120 miliónov ľudí, teda každého piateho Európana. Sú to jedny z najrozšírenejších neprenosných ochorení v Európe.

RMO predstavujú záťaž pre jednotlivca aj celú spoločnosť

RMO sú ochorenia, ktoré sa vyznačujú chronickou bolesťou, vysokou mierou postihnutia a skrátenou očakávanou dĺžkou života. Ich spoločným menovateľom je zápal kĺbu, bolesť kĺbov, opuch a následná ranná stuhnutosť.  Môžu predstavovať obrovskú záťaž na fyzické a psychické zdravie jednotlivca, kvalitu života, zamestnanie, vzdelanie a finančnú nezávislosť, ako aj zaťaženie ekonomík a zdravotníckych a sociálnych systémov európskych krajín. Žiaľ, takmer každý v Európe bude ovplyvnený RMO, buď priamo, alebo prostredníctvom rodinného príslušníka, priateľa alebo kolegu.

Napriek frekvencii a záťaži RMO sa príliš veľa ľudí žijúcich s týmito chorobami cíti byť ignorovaných tvorcami politík. Ich ochorenie a postihnutie často nie sú viditeľné a akútna bolesť a nepohodlie, ktoré zažívajú, sa nesprávne pripisujú prirodzeným dôsledkom starnutia.

RMO postihuje ľudí všetkých vekových kategórií vrátane detí a mladých ľudí. Vedú k predčasnej smrti, či už priamo alebo prostredníctvom sprievodných ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia a rakovina, a je možné a potrebné im predchádzať a účinnejšie ich liečiť.

Liečba napreduje, v ostatnom kráčame späť

V posledných desaťročiach došlo k obrovskému pokroku v liečbe RMO. Vývoj protizápalových, imunomodulačných a imunosupresívnych liekov a priekopnícke multidisciplinárne modely liečby zamerané na pacienta znamenajú, že v súčasnosti menej ľudí potrebuje hospitalizáciu, invalidný vozík alebo chirurgický zákrok. Viac ľudí môže žiť nezávislý život a plne sa podieľať na živote spoločnosti.

Je znepokojujúce, že tieto pokroky sú v súčasnosti ohrozené kombináciou ničivých zdravotných trendov, dlhodobého nedostatku reumatológov a reumatologických zdravotníckych pracovníkov a neudržateľných nákladov na zdravotnú starostlivosť, starnutím populácie a trendmi v oblasti životného štýlu (nadváha a znížená fyzická aktivita).

Ak sa urýchlene neprijmú opatrenia, tieto okolnosti môžu ohroziť schopnosť Európy reagovať na potreby ľudí s RMO a ohroziť udržateľnosť európskych systémov zdravotnej starostlivosti.

Potrebujeme si stanoviť cieľ a začať napredovať

Zmiernenie týchto rizík a zabezpečenie ďalšieho pokroku v prevencii, liečbe a liečení RMO si bude vyžadovať súbor opatrení – uvedených v tomto manifeste – týkajúcich sa kvality starostlivosti, výskumu a inovácií, ktoré sa musia vykonávať strategickým a koordinovaným spôsobom na európskej aj vnútroštátnej úrovni.

RMO predstavujú väčšinu všetkých zdravotných problémov na pracovisku a sú hlavnou príčinou straty zamestnania z dôvodu fyzického postihnutia v Európe. Psychologické dôsledky RMO (napr. úzkosť, depresia) tiež ovplyvňujú zamestnanosť. Tento manifest preto obsahuje odporúčania, ako zlepšiť bezpečnosť a ochranu zdravia na pracovisku a zabezpečiť, aby životné vyhliadky ľudí s RMO boli diktované ich talentom a osobnými rozhodnutiami, a nie ich diagnózou.

Komunity, ktoré EULAR zastupuje, sú inovatívne a vynaliezavé a ich skúsenosti potvrdzujú, že v spolupráci s tvorcami politík a s ich podporou možno dosiahnuť skutočný pokrok v zlepšovaní života ľudí s RMO a maximalizovať ich prínos pre spoločnosť po všetkých stránkach. (PB)

Naše pacientske združenie Liga proti reumatizmu SR, ktorá už takmer 34 rokov pomáha ľuďom s reumatickými ochoreniami a informuje návrhoch na riešenia z Európskeho manifestu EULAR 2024 – 2029.

O existencii manifestu a jeho cieľoch sme informovali poslancov NR SR a zvlášť aj Výbor pre zdravotníctvo NR SR pri príležitosti stretnutia pacientov a zástupcov AOPP v NR SR, keď bol Svetový deň práv pacientov. Chystáme sa osloviť a informovať o manifeste EULAR aj poslancov Európskeho parlamentu a samozrejme pacientov a širokú verejnosť pri blížiacej sa informačnej kampani Svetového dňa reumatizmu 2024.

Ďalšie články

Reumatické ochorenia patria medzi najrozšírenejšie na svete. Trpí nimi vyše 103 mil. Európanov. Na Slovensku sa odhaduje, že je to 45 – 50 tisíc pacientov. Spomedzi množstva rôznych reumatických diagnóz napr. reumatoidnú artritídu (RA) má až 26-tisíc dospelých ľudí, a každý...
Liga proti reumatizmu na Slovensku ďakuje za pozvanie Klubu Luna Senior Friendly, o.z.  pani Lívii Matulovej Osvaldovej, riaditeľke klubu a pani Danielke Fabianovej na podujatie SPOLU A NAPLNO. Podujatie sa uskutočnilo 20 . -21. júla v Bratislave v Medickej záhrade.
Deti s reumou sú už našťastie poväčšine na nerozoznanie od iných, aj keď reumatické ochorenia a zvlášť artritídy, patria k najbolestivejším chronickým ochoreniam.