> Deti s reumou o nič neprišli
Deti s reumou o nič neprišli

Deti s reumou sú už našťastie poväčšine na nerozoznanie od iných, aj keď reumatické ochorenia a zvlášť artritídy, patria k najbolestivejším chronickým ochoreniam.

Náš Rekondično-integračný pobyt Klubu Kĺbik 2024 v Demänovskej doline sa aj tento rok vydaril. Pripravený program od 14. – 20. júla sa účastníkom páčil. Mali sme na besede dvoch detských reumatológov, tri mladé reumatičky, ako pozitívne životné príbehy, a tiež sa nám podarilo angažovať psychologičku. Nesmieme zabudnúť na fyzioterapeutov, ktorí deťom vracali späť pružnosť a funkčnosť ich kĺbikom a celému telu.

Sme povďační za dobrovoľnícky poskytnutú fyzioterapiu pre najmenších reumatikov. Opäť sme oslovili a požiadali o pomoc PhDr. Evu Ďurinovú z Katedry fyzioterapie z UNIVERZITY SV. CYRILA A METODA V TRNAVE. Ona nám sprostredkovala študenta dobrovoľníka  Michala Hudáka. No nie len to, ale aj ona osobne sa zúčastnila v závere pobytu na pár dní a venovala sa rodičom edukáciou a deťom individuálnym cvičením.

Michal bol počas týždňa pre deti veľkým motivátorom a rady k nemu chodili na individuálne rehabilitačné cvičenia. Vycítili jeho empatiu a talent pre fyzioterapiu. Venoval sa im aj počas voľnočasového programu. Viacerí rodičia konštatovali, že po cvičení bolo na deťoch vidno úspechy rehabilitácie.

V pondelok sme na Rekondično-integračnom pobyte Klub Kĺbik mali vzácnu návštevu, odborníkov v detskej reumatológii, doc. MUDr. Tomáša Dallosa a MUDr. Evu Vrtíkovú. Takéto stretnutia rodičov s odborníkmi dokážu posúvať ďalšie úspechy liečby, ale aj zvládanie terapií, míľovými krokmi v pred. Lekári prinášajú novinky v detskej reumatológii, ale venujú sa aj opakovaným témam, lebo rodičia sa pýtajú a zdieľajú svoje skúsenosti, ale aj obavy a frustrácie. Najkrajšie je, keď sa môžu pochváliť, že ich dieťa je vďaka liečbe v remisii.  

V utorok prišli za nami na besedu tri krásne mladé ženy Lucka Hľadajová, Ivka Karelová a Miriam Maršalová Hlavatá, ktoré sa podelili o svoj príbeh s reumou a životné úspechy, ktoré už v mladom veku napriek ťažkej chorobe dosiahli. Ba čo viac, prezradili nám aj svoje plány do budúcnosti.

V stredu na Rekondično-integračný pobyt Klub Kĺbik 2024 prišla psychologička Mgr. Lucia Hlístová z NÚRCH Piešťany, aby sa zúčastnila besedy s rodičmi. Pre deti si pripravila interaktívne hry a podnietila u nich chuť rozprávať o svojich pocitoch. No nie len to, ale neodmietla ani osobné konzultácie, ak to niektorí rodičia potrebovali. Program so psychologičkou bol zábavný aj poučný. Ďakujeme za podporu podujatia aj Národnému ústavu reumatických chorôb Piešťany.

Vo štvrtok a piatok sme mali výlety na Chopok a do neďalekej Demänovskej jaskyne.  

Čakáme na POCITOVNÍKY od malých aj veľkých účastníkov pobytu, aby sme mohli vám aj potenciálnym záujemcom o Klub Kĺbik podrobnejšie sprostredkovať bližšie o jeho činnosti a formách pomoci. Ak sa chcete dozvedieť viac, píšte na klbik@mojareuma.sk , alebo sa prihláste do Klubu Kĺbik cez elektronický formulár: https://www.mojareuma.sk/prihlaska-za-clena/

Už teraz však môžeme smelo skonštatovať, že aj tento rok deti s reumou o nič neprišli a mali pripravený pestrý prázdninový program na Rekondično-integračnom pobyte KK 2024. Ďakujeme všetkým, ktorí akokoľvek prispeli v realizácii výnimočného podujatia a programu.

Klub Kĺbik

—————
Téma: Klub Kĺbik

Ďalšie články

Reumatické ochorenia patria medzi najrozšírenejšie na svete. Trpí nimi vyše 103 mil. Európanov. Na Slovensku sa odhaduje, že je to 45 – 50 tisíc pacientov. Spomedzi množstva rôznych reumatických diagnóz napr. reumatoidnú artritídu (RA) má až 26-tisíc dospelých ľudí, a každý...
Liga proti reumatizmu na Slovensku ďakuje za pozvanie Klubu Luna Senior Friendly, o.z.  pani Lívii Matulovej Osvaldovej, riaditeľke klubu a pani Danielke Fabianovej na podujatie SPOLU A NAPLNO. Podujatie sa uskutočnilo 20 . -21. júla v Bratislave v Medickej záhrade.
Reumatologicko-rehabilitačné centrum, spol. s r.o. Hlohovec pod záštitou SLK  Vás pozývajú na KURZ – XVII. ročník OSTEOPORÓZA – KOMPLEX LIEČBY – KINEZIOTERAPIA A PROBLEMATIKA PANVOVÉHO DNA (komplex prednášok o osteoporóze, nácvik cvičenia svalstva...